ALKIMIJA SPOLNE ENERGIJE - Mantak Chia

ALKIMIJA SPOLNE ENERGIJE – Mantak Chia

Taoisti našo spolno energijo vidijo kot ustvarjalno silo, s katero lahko obnovimo notranjo energijo telesa, vendar se moramo najprej naučiti, kako odvečno spolno energijo zbrati in jo preoblikovati v či oziroma energijo življenjske sile. Ko s spolno energijo krožimo po mikrokozmični orbiti – neprekinjeni energijski zanki, ki poteka navzgor po hrbtenici in vzdolž prednje osi telesa – jo preoblikujemo v zdravilno energijo.


Mantak Chia: ALKIMIJA SPOLNE ENERGIJE

Število strani: 210 – Format: 13,0 x 20,5 cm – Vezava: mehka

Cena knjige: 25,90 €
  • Plačilo se izvede po predračunu. Stroški poštnine znašajo 4,39 €.
  • Za naročilo knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.

Povežite se z vesoljem znotraj

Ljudje običajno pridemo do energije s hrano in zrakom – ko rastline vsrkajo vesoljno energijo Sonca in magnetno energijo Zemlje, ju nato prebavijo, mi pa določeno mero energije prejmemo, ko zaužijemo rastline. Nekaj prvobitne energije dobimo tudi preko staršev ob rojstvu, a naše zaloge so omejene.

Vendar brez skrbi – ni nam potrebno skrbeti, da bi prehitro izčrpali svoje zaloge, ali čakati, da jo rastline preoblikujejo v za nas primerno obliko, saj lahko sami stopimo do vira energije. Tovrstne vaje in postopki, ki jih še predobro pozna kitajska kultura, se imenujejo chi kung. Dejstvo je, da smo končni in da zaloge energije še prehitro trošimo, saj nam tako narekuje hitri tempo življenja.

Zato se moramo povezati z brezmejnim virom energije, ki se skriva v vesolju, da bomo tako tudi sami postali brezmejni. Kako to storimo? Z umom oblikujemo določen energijski vzorec, ga pošljemo globoko v kozmos in tako prinesemo energijo nazaj v telo. To so postopki, ki jih lahko imenujemo tudi bela magija ali notranja alkimija.

Taoisti so odkrili tudi, da lahko energijo, ki v telesu nastane zaradi negativnih čustev, preoblikujemo v pozitivno. Negativna čustva so nekaj običajnega, ostanejo v telesu, pričnejo razpadati in škodijo našemu zdravju. Pozitivna čustva pa na organizem delujejo prav nasprotno, saj izboljšajo zdravje in raven duhovne energije, imenovane shen. Spet drugi vir energije je spolna energija, ki je v taoizmu poznana pod imenom ching in je vir vsega življenja in ustvarjalnosti. Ko smo vzburjeni, pričnejo delovati spolni hormoni in prav to je začetek notranje alkimije spolne energije.

Taoisti našo spolno energijo vidijo kot ustvarjalno silo, s katero lahko obnovimo notranjo energijo telesa, vendar se moramo najprej naučiti, kako odvečno spolno energijo zbrati in jo preoblikovati v či oziroma energijo življenjske sile. Ko s spolno energijo krožimo po mikrokozmični orbiti – neprekinjeni energijski zanki, ki poteka navzgor po hrbtenici in vzdolž prednje osi telesa – jo preoblikujemo v zdravilno energijo, ki jo lahko shranimo v organih in treh tan tienih: energijskih središčih v možganih, srcu in spodnjem delu trebuha. Alkimija spolne energije nam pokaže, kako spolno energijo preobraziti v notranjo zdravilno energijo, gradi pa na vajah z mikrokozmično orbito.

Bolj ko odpremo pretok notranje energije, lažje se povežemo s kozmično energijo, ki obstaja zunaj nas v vesolju. Ko se učenec taa nauči odpreti tri razume ali tan tiene za šest smeri vesolja (navzgor, navzdol, levo, desno, naprej, nazaj), moč uma poveže s izdatkom či in tako posrka kozmično energijo v telo. Tudi slednjo lahko shranimo v tri tan tiene in jo po potrebi uporabljamo za zdravljenje. Ko se naučimo na ta način pretakati z energijo taa, življenje neha biti naporno.

Zaradi razumevanja treh umov nam sistem Univerzalnega taa, ki ga je zasnoval mojster Mantak Chia, ponuja edinstven pogled na meditacijo. Najprej bi radi povezali možgane, spolovila in druge organe v eno, da bodo delovali poenoteno. Ko možgani ustvarjajo preveč energije, jo lahko shranijo v organe. Odvečno spolno energijo lahko prav tako shranjujemo v organih in treh tan tienih. To nas naučijo vaje in postopki, predstavljeni v Alkimiji spolne energije.

Nekatere oblike meditacij se osredotočajo samo na duha in zanemarjajo dejstvo, da sta samo fizično telo in z njim spolna energija še kako pomembna. S temi postopki lahko sicer tvorimo ogromne količine energije, ki pa je nikakor ne moremo shraniti, ker se ne povežemo z organi, zato na ta način pridobljeno energijo izgubljamo. Nekateri meditirajo, tako da celo več ur sedijo povsem mirno v tišini, a pri tem ustvarjajo zelo malo energije. V nasprotju s temi meditativnimi postopki pa pristop Univerzalnega taa uči, kako napolniti spodnji tan tien, da bo lahko nato napolnil možgane.

Taoistične metode ponujajo način, kako preseči domet fizičnih čutov. Povežemo se z notranjimi viri ter zajemamo in usmerjamo energijo okrog nas, šele nato lahko vidimo, česa vsega nam pravzaprav naši čuti ne morejo pokazati. Takrat lahko vidimo, da smo neposredno povezani z našim osončjem in vesoljem, ki ga obdaja. O tem ni dvoma, saj so naše telo, razum in duh nenehno podvrženi vplivom lune, planetov, sonca, galaksij in sploh celotnega kozmosa.

Sčasoma se lahko z vajo naučimo črpati iz različnih virov energije tudi zunaj nas in jih uporabiti po potrebi. Vse to pa se lahko naučimo s tem delom mojstra Chie, saj nam pojasni, kako pomembnih je pet elementov (voda, les, ogenj, zemlja in kovina) za nas in kako jih uporabiti.

Avtor vrh tega razloži, zakaj je vrtenje energije in treh skladišč energije tako nujno, saj živimo v vrtečem se vesolju. Predstavi nam nasprotujoči si sili jin in jang, ki pa skupaj tvorita eno in potrebujeta druga drugo za svoj obstoj. V knjigi najdemo tudi odgovor na vprašanje, kako se energija v našem telesu pretaka po začrtani poti, ki smo jo že prej omenili – po tako imenovani mikrokozmični orbiti.

Slednja v nas prebudi energijo či in jo požene v tek, da prične krožiti – najprej se povzpne po nadzornem kanalu, ki poteka od dna hrbtenice do glave, in se nato spusti po opravilnem kanalu po sprednjem delu telesa. Avtor pa ne izpusti niti dihalnih vaj in poda natančna navodila, kako dihati s hrbtenjačo in kako vdihniti zrak vse do črevesja globoko v telesu.

Notranja alkimija spolne energije se odvije v treh tan tienih, kjer sta sili jin in jang združeni. Če bi se radi napolnili z več energije, se morate samo odpreti zanjo in se zavedati šestih smeri vesolja, kako vse kroži in se vrti okrog vas in v vas samih. Ko se resnično zavedate kozmosa, kako se vrti in vrti, takrat se vaše zaloge energije večajo. Tako preprosto je, samo poskusiti morate. S temi taoističnimi postopki boste dosegli notranjo svobodo in utrdili razum. V notranjosti boste postali samostojna oseba, ki ji nihče več ne bo mogel ukazovati – povsem boste svobodni in uravnoteženi, telo, razum in duh bodo polni harmonije.

O avtorju

Mantak Chia
Mantak Chia

Že od malih nog se je Mantak Chia učil pri številnih taoističnih mojstrih, leta 1979 pa je ustanovil sistem univerzalnega zdravilnega taa. Sam je učil in kvalificiral več deset tisoč učencev in učiteljev po vsem svetu ter je obenem direktor zdravilišča, toplic in učnega središča Tao Garden na severu Tajske.

Do svojega 57 leta je moral nositi očala, saj je imel prirojeno napako oči. Medtem ko se je »staral«, je napako odpravil in sedaj mu očal ni treba več nositi. Skozi redno vadbo in delo na sebi je razvil tudi sposobnost, da ga iz mesta ne more premakniti niti 10 ljudi.

Vsebina knjige

Zahvale
Alkimija spolne energije v praksi
Uvod
1. Postopki bele magije ali notranja alkimija
2. Preko kozmične orbite se povežite z vesoljem
3. Uvajalne vaje za meditacijo kozmična orbita
4. Segrevanje štedilnika in smejalni či kung
5. Trije umi, združeni v enega in moči desetih
6. Či kung kozmičnega zdravljenja
7. Meditacija kozmična orbita
8. Svoboda, harmonija in ravnotežje v tau
Bibliografija
O avtorju
Univerzalni zdravilni sistem taa in učno središče

Delite naprej ...

Podobni izdelki