MOČ VITAMINA D – Ivan Soče

Ne glede na način prehranjevanja ali življenjski slog obstaja samo en vitamin, ki ga s hrano ne moremo dobiti – to je vitamin D. Razumljivo, saj evolucijsko gledano vitamin D nikoli ni bil snov, ki bi jo bilo treba vnašati s hrano. Dovolj je bilo živeti in delati na soncu, tako kot so to počeli naši predniki, in potrebe po tej snovi so bile samodejno zadovoljene, saj ga naše telo samo tvori v potrebnih količinah, če smo le z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni sončnim žarkom.

Ivan Soče: MOČ VITAMINA D

Število strani: 280 – Format: 15 x 21,5 cm – Vezava: trda

Redna cena knjige: 24,80 €

Akcijska cena knjige: 19,84 € (20 % popust)

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh: 19,84 €

  • Plačilo se izvede po predračunu. Poštnina je brezplačna.
  • Za naročilo knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.

Pomanjkanje vitamina D je ena največjih, hitro in poceni rešljivih zdravstvenih težav našega časa!

Ker smo zaradi sodobnega načina življenja prikrajšani za možnost samooskrbe s sončenjem, ker še nimamo jasnih in glasnih opozoril o resnih posledicah pomanjkanja vitamina D in ker obstaja prava zmeda o priporočenih dnevnih vnosih, sem ocenil, da lahko prispevam k ozaveščanju o pomembnosti vitamina D in k dobri informiranosti o tem, kako tragične posledice povzroča njegovo pomanjkanje, koliko ga zares potrebujemo in kako ga lahko pridobimo.

Znanje o vitaminu D je zelo pičlo. Generacije zdravnikov in drugih, ki bi naj skrbeli za naše zdravje laikov in medicinskih strokovnjakov se o vitaminu niso naučile praktično nič.

Neznanje je največji vzrok zbolevanju. Vse, kar potrebujete vedeti o vitaminu D in njegovem mogočnem vplivu na splošno zdravje in številne konkretne bolezni, je zapisano v tej knjigi.

Znanje je najboljše zdravilo!

Če bi moral izbrati eno čudežno sestavino za preprečevanje in zdravljenje številnih bolezni, od bolezni srca, vseh vrst raka, kapi, nalezljivih bolezni, gripe, tuberkuloze, diabetesa tipa 1 in 2 do demence, depresije, nespečnosti, mišične šibkosti, bolečin, fibriomialgije, osteoartritisa, revmatoidnega artritisa, osteoporoze, psoriaze, multiple skleroze in hipertenzije, bi to bil – vitamin D. – Prof. dr. M. F. Holick

ZAKAJ KNJIGA O VITAMINU D?

Tudi sam sem na začetku pomislil, kako je mogoče, da se je narava tako kruto poigrala z nami, da smo praktično obsojeni na pomanjkanje vitamina D in na vse težave, povezane s tem. Potem pa sem dojel, da se ni narava poigrala z nami, ampak mi z naravo – opustili smo naravno življenje, zato plačujemo ceno, tudi v obliki pomanjkanja vitamina D.

Narava nam zagotavlja dovolj vitamina D, a le če živimo po njenih pravilih. Ker temu ni tako, več kot polovici prebivalcev primanjkuje vitamina D.

Stališče, da smo lahko tudi v prihodnje brezbrižni glede vitamina D, ima daljnosežne negativne zdravstvene in ekonomske posledice za posameznika in skupnost.

Veliko kliničnih preizkusov in drugih znanstvenih študij kaže, da optimalne ravni vitamina D zmanjšajo tveganje za številne bolezni in prezgodnje smrti. Tudi dejstvo, da so številne avtoimunske bolezni pogostejše na območjih, ki so bolj oddaljena od ekvatorja, kar pomeni manjše tvorjenje vitamina D, je vredno upoštevati, čeprav so lahko poleg manj sonca prisotni še drugi dejavniki. Če je še pred leti veljalo, da vitamin D preprečuje rahitis pri otrocih, sodobna znanost ugotavlja, da skoraj ni bolezni, ki ne bi bila tako ali drugače povezana z vitaminom D.

Ker smo zaradi sodobnega načina življenja prikrajšani za možnost samooskrbe s sončenjem, ker še nimamo jasnih in glasnih opozoril o resnih posledicah pomanjkanja vitamina D in ker obstaja prava zmeda o priporočenih dnevnih vnosih, sem ocenil, da lahko prispevam k ozaveščanju o pomembnosti vitamina D in k dobri informiranosti o tem, koliko ga zares potrebujemo in kako ga lahko pridobimo. To je poslanstvo te knjige.

Znanje o vitaminu D je zelo pičlo. Še pred desetletji smo se v šolah učili, da “vitamin D sprejemamo s hrano, nastaja pa pod vplivom ultravijoličnih žarkov tudi v naši koži”. Enako je zapisano tudi v učbeniku za medicinske šole, z dodatkom: “dobimo ga zlasti v mleku, ribjem olju, v ribah, jajcih itd.”. Tako so se generacije laikov in medicinskih strokovnjakov učile podobnih neresnic, zato danes mnogi ne poznajo lastnosti in pomena tega vitamina ter trpijo zaradi njegovega pomanjkanja.

Zaradi pomanjkanja znanja in zanimanja za vitamin D je tudi pri strokovnjakih veliko napačnih in zastarelih informacij in zablod, ki jih najdemo v knjigah uglednih znanstvenikov, na spletnih straneh organizacij, ki bi jim morali zaupati, kot tudi v normativnih aktih zdravstvenih institucij, kjer je določeno, koliko tega vitamina sploh potrebujemo in kako ga je najbolje pridobiti.

Presodil sem, da je ocena teh virov potrebna iz dveh razlogov.

Prvič, ti viri so (vsaj v času pisanja te knjige, junija 2017) še zelo “živi”. Tako bi nekritičen bralec tehtal med eno in drugo informacijo, pri čemer bi obstajala realna možnost, da sprejme resnico tistega, ki ima več znanstvenih nazivov ali avtoriteto državne institucije.

Drugič, treba je dokumentirati, s kakšno lahkoto, prav brezbrižnostjo, znanstveniki, strokovnjaki in državni uradniki zapisujejo in objavljajo lahko dokazljive neresnice, katerih nekritično sprejemanje škodi našemu zdravju. Ko sem prijateljici predlagal, naj redno jemlje dvajsetkrat višje odmerke vitamina D3, kot je predpisano v EU-ju (4.000 namesto 200 IE), me je čudno gledala in sem ji moral na dolgo pojasnjevati ter argumente nekajkrat ponoviti.

Zatorej je bilo treba pripraviti nekaj, kar bo vsebovalo najažurnejše in najcelovitejše znanstveno podprte in dokazane informacije, ki so preverjene v dolgoletni praksi velikega števila ljudi.

Z iskreno željo, da bi vam priskrbel čim več koristnih informacij o tej čudežni sestavini, sem napisal to knjigo. Prepričan sem, da bo pomembno prispevala k zdravju in sreči mnogih ljudi in prihajajočih generacij.

KAJ PRAVIJO O KNJIGI?

“O vitaminu D v slovenski strokovni in poljudni literaturi ni napisanega prav veliko. S to knjigo se ta vrzel odpravlja. Knjigo odlikuje odličen jezik in s številnimi referencami podkrepljene trditve, bolj znanstveno usmerjenemu občinstvu pa bodo gotovo všeč opisi številnih raziskav, katerih bistvo je avtor povzel na način, ki bo razumljiv tudi širšemu krogu bralcev.

Avtorju je uspelo pripraviti zahtevno in kompleksno zbirko podatkov o vplivu vitamina D na naše zdravje, ki bo lahko koristila raziskovalcem, ki se bodo v prihodnje lotili tega izredno pomembnega, a žal prepogosto spregledanega sopotnika ter oblikovalca našega zdravja in življenja.”

– Red. prof. dr. Iztok Takač, dr. med., svetnik, Vodja Klinike za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor

“Avtor s celovitim pristopom in neverjetno lahkotnostjo pisanja nagovarja širok krog bralcev z namenom izboljševanja skromnega znanja splošne populacije (tudi velikega števila znanstvenikov) o tej zelo aktualni problematiki.

Glede na očitno pandemijsko razsežnost pomanjkanja vitamina D in potrebo po globalni rešitvi tega javnozdravstvenega problema ta knjiga prihaja ob pravem času.

Popolnoma sem prepričan, da bo vsak bralec, ozaveščen in opogumljen z novimi spoznanji, začel z novimi prehranskimi navadami in poskrbel za dvig ravni vitamina D v vsakdanjem življenju. Knjiga je dobro strukturirana, utemeljena z aktualnimi in relevantnimi znanstvenimi spoznanji ter praktičnimi nasveti.

Vsa znanstvena spoznanja o tem pomembnem hranilu so preverjena v praksi, zato bo knjiga del moje razširjene literature za predavanja na Visoki zdravstveni šoli v Zagrebu kakor tudi podlaga za mentorstvo izbranih zaključnih nalog.”

Dr. Dario Lasić, dipl. inž., Vodja Laboratorija za kemijske analize hrane, Izobraževalni zavod za javno zdravstvo dr. Andrije Štamparja Zagreb

O AVTORJU KNJIGE

ivan-soce
Ivan Soče

Ivan Soče je publicist, podjetnik, govornik, založnik, bloger in borec za bolj zdrav način življenja. O sebi se rad pošali, da je dovolj star za nekaj znanja in modrosti ter dovolj mlad, da se še z veseljem uči in informacije posreduje drugim. Piše že od nekdaj: pisal je novinarske prispevke za radio in časopis, bil je tudi urednik študentskega časopisa Katedra.

Kot študent je napisal knjižico »Za samoupravno univerzo«, pozneje pa knjigo »Življenje je lahko še lepše«. Od nekdaj je in še vedno bo objavljal prispevke v raznih časopisih in revijah. Pisanje je namreč zanj način, da si izostri pogled na neko temo, da problem pogleda globlje in celoviteje.

Ivan Soče je avtor več kot 100 poljudnih strokovnih člankov s področja zdravja in hrane, ki so bili objavljeni v številnih časopisih in revijah. Med članki je kar nekaj javnih (protestnih) pisem ministrstvu za zdravje, za šolstvo, zdravniški organizaciji in tudi veliko polemičnih člankov.

Razen skromnih avtorskih honorarjev, katerim se je pogosto odpovedoval, od tega pisanja ni imel nobene materialne koristi. Ker je materialno preskrbljen in finančno popolnoma neodvisen od pisanja, Ivanu ni treba pisati tistega, kar ljudem ugaja in kar radi berejo, temveč napiše resnična dejstva o zdravju, ki marsikomu niso všeč, saj so pogosto spregledana, utišana in zamolčana.

KAZALO VSEBINE

Strokovne recenzije
Zakaj knjiga o vitaminu D
Uvod
PRVI DEL: VITAMIN D
Poglavje 1: Da boste bolje razumeli to knjigo
Poglavje 2: Zgodovina vitamina D
Poglavje 3: Kaj je vitamin D
Poglavje 4: Koliko vitamina D potrebujemo
Poglavje 5: Epidemija pomanjkanja vitamina D
Poglavje 6: Kdo je posebej ogrožen zaradi pomanjkanja vitamina D
Poglavje 7: Vitamin D in športniki
Poglavje 8: Viri vitamina D
DRUGI DEL: TISOČ BOLEZNI – ENA REŠITEV
Poglavje 9: Medicina in vitamin D
Poglavje 10: Vitamin D in bolezni
Povzetek
Dodatek A: Anketa o vitaminu D
Dodatek B: Vitamin K

Delite naprej ...
E-knjigarna.si
E-knjigarna.si

Branje nas bogati ...