Občutki ob branju knjige

Že od nekdaj rad berem knjige in, če se prav spomnim, sem se celo sam naučil brati, brez pomoči drugih. Otroške knjige sem bral še preden sem vstopil v osnovno šolo. Knjiga je moja dobra prijateljica, ki mi je vedno na voljo in mi da priložnost, da prisluhnem njenemu sporočilu.

Ni vsaka knjiga za vsakogar. Nekateri so navdušeni nad znanstveno fantastiko, drugi nad poezijo, tretji nad ljubezenskimi romani, četrte navdušujejo knjige o naravi, pete duhovne knjige … Knjig je malo morje in knjižna ponudba se je v zadnjih petnajstih letih precej povečala. Izbrati pravo knjigo zase je postala že prava umetnost.

Zgodi se, da imam določeno knjigo že v roki, da jo listam, jo začnem brati, a mi nekako »ne potegne«. Spet druge knjige začutim že na »prvi pogled« – naslovnica, kazalo, vsebina … in ko jo berem se počutim prijetno, radostno in pomirjeno.

Mislim, da knjiga resnično lahko zdravi. Tisti avtorji, ki pišejo iz srca in iz globine svoje duše, se s svojim sporočilom še posebej dotaknejo bralcev in bralk. Pri nekaterih knjigah opažam, da je preveč »mešanja« energij, kajti zdi se, da so avtorji vse svoje znanje in spoznanja »stlačili« v eno samo knjigo.

Všeč so mi knjige pri katerih energija lepo teče in da ob branju lahko resnično začutiš avtorja in njegovo sporočilo. Tako kot glasba in slike, imajo tudi knjige svojo vibracijo in vpliv na nas.

Predlagam, da vedno, ko boste brali kakšno knjigo, da spremljate vaše občutke ob branju le-te. Ali vas ta knjiga energijsko in čustveno dvigne, vam pokaže nove možnosti in rešitve ter vas napolni z upanjem in pogumom za spremembo? Če je temu tako, nadaljujte branje, saj vam je že telo samo povedalo, da je to prava knjiga za vas, ker je v sozvočju z vami.

Včasih boste naleteli na knjigo, ki je nekako ne boste mogli »prebaviti«, zdela se vam bo brez veze oz. »kr neki«. Tukaj sta dve možnosti. Prva možnost je ta, da je ta knjiga res »kr neki«. Druga možnost pa je, da ta knjiga v tem trenutku še ni prava za vas ali če povem malo drugače – pravi čas, da bi jo prebrali še ni napočil.

Ko si resnično prisluhnemo takrat vedno vemo ali je določena knjiga prava za nas in je v sozvočju z nami. Ne zanikajmo teh svojih občutkov saj bomo pogosto našli ravno v tej knjigi sporočilo, ki nas lahko preobrazi, tako umsko, kot tudi telesno, čustveno in duhovno.

P.S. Kar nekaj navdihujočih knjig, ki jih tudi sam priporočam v branje, najdete na spletni strani www.e-knjigarna.si.

Delite naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.