Predgovor BIOLOGIJA PREPRIČANJ

Bruce H. Lipton:  BIOLOGIJA PREPRIČANJ

Število strani: 181 – Format: 16,5 x 23,5 cm – Vezava: mehka (z zavihki)

Knjiga je razprodana, lahko pa še vedno naročite knjigo SPONTANA EVOLUCIJA od istega avtorja.

Cena knjige: 31,90 €
  • Plačilo se izvede po predračunu. Stroški poštnine so že vključeni v ceno.
  • Ob nakupu knjige dobite tudi DARILO – klasično uspešnico Jamesa Allena KOT ČLOVEK MISLI v obliki e-knjige.
  • Za naročilo knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.
Knjiga je RAZPRODANA! Podrobnosti o knjigi
PREDGOVOR

»Kdo bi bil, če bi bil lahko kdorkoli?«« sem včasih nenavadno dolgo razmišljal o tem vprašanju. Bil sem obseden s fantazijo, da bi spremenil svojo identiteto, saj sem hotel biti kdorkoli, samo jaz ne. Imel sem lepo kariero kot celični biolog in profesor na medicinski fakulteti, vendar to ni bilo nadomestilo za dejstvo, da je bilo moje osebno življenje, milo rečeno, v razsulu. Bolj ko sem si prizadeval najti srečo in zadovoljstvo v svojem osebnem življenju, bolj nezadovoljen in nesrečen sem postajal. V trenutkih globokega razmišljanja sem sklenil, da se bom prepustil svojemu nesrečnemu življenju. Odločil sem se, da mi usoda ni namenila srečnih kart, in da moram to preprosto sprejeti. Que sera, sera. Kar bo, pa bo.

Jeseni leta 1985 se je moj depresiven, fatalističen pogled spremenil v enem samem trenutku transformacije. Pustil sem stalno službo profesorja na Medicinski fakulteti Univerze v Wisconsinu in šel poučevat v tujino, na Medicinsko fakulteto na Karibskih otokih. Ker je bila fakulteta tako odmaknjena od akademskega mainstreama, sem imel priložnost za razmišljanje izven togih parametrov prepričanj, ki prevladujejo v konvencionalnih akademskih krogih. Daleč od slonokoščenih stolpov, izoliran na smaragdnem otoku v globokem azurnem Karibskem morju, sem doživel znanstveno razsvetljenje, ki je razbilo moja prepričanja o naravi življenja na koščke.

Trenutek, ki mi je spremenil življenje, se je pojavil medtem, ko sem pregledoval svojo raziskavo o mehanizmih, s katerimi celice kontrolirajo svojo fiziologijo in vedenje. Nenadoma sem ugotovil, da fizično in energetsko okolje kontrolira življenje celice in ne njeni geni. Geni so preprosto molekularni načrti, ki se uporabljajo za sestavo celic, tkiv in organov. Okolje služi kot »izvajalec«, ki prebere in aktivira tiste genetske načrte in je v končni fazi odgovorno za značilnosti življenja celice. Gre za posamezno celico in njeno »zavedanje« okolja, ki poganja mehanizme življenja, in ne njene gene.

Kot celični biolog sem vedel, da bodo imeli moji vpogledi močne posledice za moje življenje in življenje vseh ljudi. Globoko sem se zavedal, da vsak od nas sestoji iz približno treh bilijonov posameznih celic. Svoje profesionalno življenje sem posvetil izboljšanju razumevanja posamičnih celic, saj sem takrat vedel, tako kot vem tudi zdaj, da bolje, ko bomo razumeli posamezne celice, bolje bomo razumeli skupnost celic, ki sestavljajo vsako človeško telo. Če posamezne celice kontrolira njihovo zavedanje okolja, potem to zavedanje okolja kontrolira tudi človeška bitja, ki sestojijo iz bilijonov celic.

Lastnosti naših življenj, tako kot lastnosti posamične celice, ne določajo naši geni, ampak naši odzivi na dražljaje iz okolja, ki poganjajo življenje. Po eni strani me je moje novo razumevanje narave življenja šokiralo. Skoraj dvajset let sem programiral osrednje načelo biologije – prepričanje, da življenje kontrolirajo geni – v glave študentov medicine. Po drugi strani pa moje novo razumevanje niti ni bilo tako presenečenje. Vedno me je glodal črv dvoma glede genskega determinizma.

Nekateri dvomi so izhajali iz mojega osemnajstletnega raziskovanja kloniranja matičnih celic, financiranega s strani države. Čeprav je bilo potrebno bivanje izven tradicionalnih akademskih krogov, da sem to v celoti ugotovil, je moja raziskava ponudila neizpodbiten dokaz, da so bila najbolj cenjena načela biologije glede genskega determinizma v osnovi zgrešena.

Moje novo razumevanje narave življenja ni le potrdilo mojih raziskav matičnih celic, temveč sem ugotovil, da je poleg tega nasprotovalo še enemu prepričanju konvencionalne znanosti, ki sem ga predstavljal svojim študentom – prepričanju, da je alopatska medicina edina, ki si zasluži obravnavanje na medicinski fakulteti. S tem, ko je okolje, ki temelji na energiji, dobilo to, kar mu pripada, je to poskrbelo za veličastno zbliževanje znanosti in dejavnosti alopatske medicine, komplementarne medicine ter duhovnih modrosti starodavnih in modernih verovanj.

Na osebni ravni sem v trenutku uvida vedel, da sem obtičal samo zato, ker sem verjel, da mi je usojeno neverjetno neuspešno osebno življenje. Brez dvoma se človeška bitja zelo rada oklepajo lažnih prepričanj z veliko vnemo in vztrajnostjo, in pretirano racionalni znanstveniki niso nobena izjema. Naš odlično razvit živčni sistem, na čelu z velikimi možgani, je dokaz, da je naše zavedanje precej bolj komplicirano kot zavedanje posamezne celice. Kadar se vključi naš edinstven človeški um, si lahko izberemo, da bomo dojemali okolico na različne načine, ne tako kot posamična celica, katere zavedanje je bolj refleksivno.

Bil sem navdušen nad novo ugotovitvijo, da lahko spremenim naravo svojega življenja s tem, da spremenim svoja prepričanja. V trenutku me je preplavil val energije, saj sem ugotovil, da obstaja pot, osnovana na znanosti, ki me bo popeljala od moje pozicije večne »žrtve« do mojega novega položaja »sokreatorja« svoje usode.

Minilo je že več kot dvajset let od tiste magične noči na Karibih. V preteklih letih so biološke raziskave še nadalje podkrepile spoznanje, ki sem ga dobil v tistem zgodnjem jutru. Dve na novo razviti področji znanosti, ki predstavljata najpomembnejši polji biomedicinskih raziskav, danes utrjujeta zaključke, ki jih ponuja Biologija prepričanj.

Prva je znanost signalne transdukcije, ki se osredotoča na biokemične poti, s katerimi se celice odzivajo na dražljaje iz okolja. Okoljski signali aktivirajo citoplazmične procese, ki lahko spremenijo izražanje gena in na ta način kontrolirajo usodo celice, vplivajo na gibanje celice, kontrolirajo njeno preživetje, in celo obsodijo celico na smrt. Znanost signalne transdukcije priznava, da sta usoda in vedenje organizma neposredno povezana z njegovim zaznavanjem okolja. Preprosto rečeno, naše življenje temelji na tem, kako ga zaznavamo.

Druga, nova znanost je epigenetika, kar dobesedno pomeni »kontrola nad geni«, ki je konvencionalno razumevanje genetske kontrole obrnila popolnoma na glavo. Epigenetika je znanost o tem, kako okoljski signali izbirajo, modificirajo in regulirajo aktivnost genov. To novo zavedanje razkriva, da se naši geni stalno preoblikujejo, ko se odzivajo na življenjske situacije. Kar znova poudarja dejstvo, da naša zaznava življenja oblikuje našo biologijo.

Več mesecev zatem, ko je bila izdana prva knjiga, je članek v eni najprestižnejših revij, Nature, razkril nova vznemirljiva odkritja epigenetike o tem, kako okolje nadzira aktivnost genov v matičnih celicah, kar je slučajno tudi tema in zaključek drugega poglavja.

Moram priznati, da sem se zabaval ob dejstvu, da je bil naslov mojega poglavja »It’s the Environment, stupid«, medtem, ko je bil naslov novejšega članka v reviji Nature »It’s the Ecology, stupid«. (2005 Nature 435:268) V bistvu smo bili vsi na isti strani!

Nekateri znanstveniki, ki so pisali recenzije te knjige, so spraševali, »Torej, kaj je novega v tem delu?« Vodilni znanstveniki so seznanjeni s tukaj predlaganimi koncepti, in to je dobro. Problem je povezan z dejstvom, da 99 odstotkov preostale populacije, »laične publike«, deluje iz zastarelih prepričanj in prepričanj nemoči, da so žrtve
svojih genov.

Medtem, ko so znanstveniki/raziskovalci verjetno seznanjeni s tem novim in resnično radikalnim premikom v zavedanju, pa morajo ta spoznanja šele pricurljati do splošne javnosti. Mediji še poslabšujejo situacijo z neskončnim navalom zgodb, v katerih so baje identificirali gen, ki kontrolira tega raka ali ono bolezen. Posledično je namen te knjige razložiti pomembnost te nove pionirske znanosti tako, da bo dostopna laičnemu občinstvu.

Iskreno upam, da boste prepoznali, da so mnoga prepričanja, ki poganjajo vaše življenje napačna in samoomejujoča in da boste dobili navdih, da jih spremenite. Če na znanstveni ravni razumemo, kako se celice odzivajo na misli in percepcije, nam to razsvetli pot do osebne moči. Ta spoznanja, ki jih pridobimo preko te nove biologije, osvobodijo moč zavesti, materije in čudežev.

Biologija prepričanj ni priročnik za samopomoč; to je knjiga, ki nas opolnomoči. Informacije ponujajo znanje o sebi in iz tega znanja izvira moč nadzora nad lastnim življenjem.

Te informacije imajo veliko moč. To vem. Življenje, ki sem si ga ustvaril s pomočjo tega zavedanja, je tako bogatejše in izpolnjujoče, da se nič več ne sprašujem: »Kdo bi bil, če bi bil lahko kdorkoli?« Zaenkrat mi o odgovoru ni treba razmišljati. Želim biti jaz!

Knjiga je razprodana, lahko pa še vedno naročite knjigo SPONTANA EVOLUCIJA od istega avtorja.

Knjiga je RAZPRODANA!