UKRADENA POZORNOST – Johann Hari

Naša zmožnost osredotočanja postaja vse šibkejša.  Avtor uspešnice Izgubljene povezave v tej knjigi opisuje prelomne raziskave, ki razkrivajo, zakaj se nam to dogaja – in kako si lahko zbranost znova okrepimo.

Johan Hari: UKRADENA POZORNOST

Število strani: 296 – Format: 16,5 x 23,5 cm – Vezava: mehka

Cena knjige: 27,00 €

 • Plačilo se izvede po predračunu. Stroški poštnine znašajo 3,90 €.
 • Ob nakupu knjige dobite tudi DARILO – klasično uspešnico Jamesa Allena KOT ČLOVEK MISLI v obliki e-knjige.
 • Za naročilo knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.

Zakaj se ne moremo zbrati – in kako si znova pridobimo zmožnost poglobljenega razmišljanja

V Združenih državah Amerike se najstniki naenkrat posvečajo posamezni nalogi samo petinšestdeset sekund, pisarniški uslužbenci pa v povprečju tri minute.

Tako kot mnogi drugi tudi Johann Hari ugotavlja, da je življenje zaradi nenehnega preklapljanja med napravami in zavihki postalo bolj pusto in moreče. Poskušal je z mnogimi prijemi za samopomoč – za tri mesece je celo opustil uporabo mobilnega telefona – vendar ni dosegel pravega učinka.

Zato se je odpravil na epsko potovanje po svetu in obiskal vodilne strokovnjake za človeško pozornost – ter odkril, da so naše predstave o tej krizi povsem zmotne.

Prepričani smo, da je nezmožnost osredotočanja osebna hiba in da bi lahko z močno voljo ukrotili odnos do svojih naprav. Resnica je še bolj skrb vzbujajoča: pozornost nam kradejo močne zunanje sile, zaradi katerih smo dovzetni za izkoriščanje korporacij, ki si našo pozornost prisvajajo za svoj dobiček.

Hari je ugotovil, da krizo povzroča dvanajst pomembnih dejavnikov, od pozabljenega sanjarjenja do čedalje hujše onesnaženosti.

Predvsem pa je pomembno, da je Hari odkril, kako neosredotočenost ozdravimo – kot posamezniki in kot družba – če smo se le pripravljeni boriti za to.

Knjiga bo preobrazila naše razmišljanje o pozornosti in nam naposled pokazala, kako jo znova pridobiti.

Mnenja o knjigi

»Johann Hari piše imenitno, saj je pripovedovalec in hkrati lirik – pa tudi neutruden raziskovalec enega največjih problemov sveta: sistematičnega uničevanja naše pozornosti. Preberite to knjigo in si rešite um.« – Susan Cain

»Ne poznam nikogar, ki bi razmišljal o krizi naše kolektivne pozornosti bolj poglobljeno in celovito kot Johann Hari. Ta knjiga je izjemno pomembna. Prosim, odprite jo in se osredotočite.« – Naomi Klein

»Sijajno … V tej čudoviti knjigi avtor podrobno razišče in argumentira raziskavo o zlomu pozornosti človeštva, ki jo pripoveduje iskrivo, v ritmu in z energijo najboljšega trilerja.« – Stephen Fry

O avtorju

johann-hari
Johann Hari

Johann Hari je britanski pisatelj, čigar knjige so postale uspešnice po izboru časopisa New York Times. Prevedli so jih v sedemintrideset jezikov in požele so pohvale mnogih ljudi, med katerimi so tudi Oprah, Noam Chomsky, Elton John in Naomi Klein.

V zadnjem desetletju je pisal za nekatere vodilne časopise in revije, med katerimi so New York Times, Los Angeles Times, Guardian, Spectator, Le Monde Diplomatique, Melbourne Age in Politico. Pojavil se je v oddajah All Things Considered na mreži NPR, Realtime With Bill Maher na mreži HBO, Question Time na mreži BBC, v podkastu Joa Rogana in še mnogih drugih.

Johanna je organizacija Amnesty International dvakrat imenovala za nacionalnega časopisnega novinarja leta. Dobil je tudi naziv kulturnega komentatorja leta in okoljskega komentatorja leta na podelitvi nagrad comment. Pol leta živi v Londonu, preostanek leta pa potuje in raziskuje gradivo za svoje knjige.

Vsebina knjige

Uvod: Sprehod po Memphisu

 1. poglavje: Prvi vzrok: čedalje več pospeševanja, priklapljanja in filtriranja
 2. poglavje: Drugi vzrok: uničenje stanja zanosa
 3. poglavje: Tretji vzrok: čedalje več telesne in umske izčrpanosti
 4. poglavje: Četrti vzrok: vse manj poglobljenega branja
 5. poglavje: Peti vzrok: prekinjena zasanjanost
 6. poglavje: Šesti vzrok: vzpon tehnologije za sledenje in manipuliranje (prvi del)
 7. poglavje: Šesti vzrok: vzpon tehnologije za sledenje in manipuliranje (drugi del)
 8. poglavje: Sedmi vzrok: vzpon krutega optimizma (ali zakaj se spremembe pri posameznikih dober začetek, ki pa ne zadostuje)
 9. poglavje: Prvi obrisi ustreznejše rešitve
 10. poglavje: Osmi vzrok: naraščanje stresa, ki povzroča vigilnost
 11. poglavje: Kako so ponekod ustavili plimo in pospeševanje izčrpanosti
 12. poglavje: Deveti in deseti vzrok: vse slabša prehrana in čedalje večja onesznaženost
 13. poglavje: Enajsti vzrok: razmak ADHD in odziv nanj
 14. poglavje: Dvanajsti vzrok: fizično in psihoično omejevanje otrok

Sklep: Boj za pozornost

Opombe
Zahvala
O avtorju

Delite naprej ...
E-knjigarna
E-knjigarna