TEORIJA IZBIRE – dr. William Glasser

Knjiga Teorija izbire predstavlja nadgradnjo knjige Teorija nadzora, ki obravnava in razlaga našo duševnost predvsem kot družbenega bitja, ki je pri doseganju zadovoljstva odvisno od pristnih odnosov z vsaj nekaj bližnjimi ljudmi, kako ti vplivajo na našo srečo, zadovoljstvo, pa tudi nesrečo in bedo.

dr. William Glasser: TEORIJA IZBIRE

Število strani: 320 – Format: 16,0 x 22,8 cm – Vezava: mehka

Cena knjige: 27,90 €

 • Plačilo se izvede po predračunu. Poštnina je brezplačna.
 • Ob nakupu knjige dobite tudi DARILO – klasično uspešnico Jamesa Allena KOT ČLOVEK MISLI v obliki e-knjige.
 • Za naročilo knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.

NOVA PSIHOLOGIJA OSEBNE SVOBODE

V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

Ne poznam naroda, ki bi mu lahko knjiga Nova psihologija osebne svobode bolj koristila kot slovenskemu. Če smo Slovenci v znanosti in ekonomski razvitosti nekje v mednarodnem povprečju in morda v kulturno-umetniškem ustvarjanju nekoliko nad njim, smo glede omike medčloveški odnosov – po mojem mnenju – kar precej pod povprečjem.

Leon Lojk, Predgovor k slovenski izdaji

Teorija izbire in njenih Sedem navad skrbi nadomešča psihologijo zunanjega nadzora in njenih Sedem navad pogube.

Zunanji nadzor, uveljavljena psihologija skoraj vseh ljudi tega sveta, je poguben za odnose. Ko ga uporabimo, uničimo zmožnost enega ali obeh za zagotovitev zadovoljstva v odnosu in povzročimo izgubo stika med nama.

Stanje nepovezanosti je temelj praktično vseh človekovih problemov, kot so duševne bolezni, psihosomatske bolezni, odvisnosti, nasilje, kriminal, zlorabe bližnjih, učne težave, če omenimo le nekatere.

Osnovno sporočilo knjige je, da lahko vsak nadzoruje zgolj vedenje samega sebe in da nam drugi ne morejo ponuditi nič več kot le informacijo.

Tako kot ne moremo mi vplivati na življenje drugih, tudi oni na morejo vplivati na naše življenje, odločitve ali vedenje.

In vendar so vsi problemi , s katerimi se ljudje ubadamo, problemi z odnosi v sedanjosti. Knjigi Teorija nadzora – Kako vzpostaviti učinkovit nadzor nad svojim življenjem in Teorija izbire – Nova psihologija osebne svobode predstavljata temelj vsega, kar učijo sodelavci mednarodnega Inštituta William Glasser po svetu. 

Teorija nadzora oz. Teorija izbire trdi, da:

 • je vse, kar počnemo, da se vedemo,
 • je skoraj vsako vedenje izbrano,
 • nas žene pet genetskih potreb: preživetje, ljubezen in pripadnost, moč, svoboda in zabava.

O AVTORJU

william-glasser
dr. William Glasser

Dr. William Glasser je bil ameriški psihiater rojen v Clevelandu, Ohio. Glasser je razvijalec Realitetne terapije in Teorije izbire. Njegove ideje se osredotočajo na osebno izbiro, osebno odgovornost in osebne transformacije.

Glasser je bil znan po uporabi svoje teorije na področju socialnih vprašanj, kot so izobraževanje, vodenje, zakonske zveze…

Glasser se je oddaljil od konvencionalnih psihiatrov z opozorilom javnosti o možni škodi za stroko psihiatrije, ki jo povzroča v svoji tradicionalni obliki zaradi skupnega cilja po diagnosticiranju bolnika z duševno boleznijo in predpisovanju zdravil za zdravljenje posamezne bolezni.

Glasser je zavzel za obravnavo duševnega zdravja kot vprašanje javnega zdravja.

VSEBINA KNJIGE

Zahvale
Predgovor
Predgovor k slovenski izdaji

PRVI DEL: TEORIJA

 1. Potrebujemo novo psihologijo
 2. Osnovne potrebe in občutki
 3. Vaš svet kakovosti
 4. Celostno vedenje
 5. Skladnost, osebnost in moč potreb
 6. Konflikt in realitetna terapija
 7. Kreativnost

DRUGI DEL: PRAKSA

 1. Ljubezen in zakon
 2. Zaupanje in vaša družina
 3. Poučevanje, izobraževanje in kakovostne šole
 4. Teorija izbire na delovnem mestu

TRETJI DEL: UPORABA

 1. Kakovostna družba
 2. Redefiniciaj vaše osebne svobode

Dodatek: Inštitut William Glasser
O avtorju

Delite naprej ...
E-knjigarna.si
E-knjigarna.si

Branje nas bogati ...