DOBER DIH – Patrick McKeown

Na podlagi dihalne metode ukrajinskega zdravnika dr. Konstantina Butejka je irski strokovnjak Patrick McKeown razvil metodo pravilnega dihanja skozi nos, ki je pomagala že tisočim, od astmatikov do vrhunskih športnikov. McKeown je vrsto let trpel zaradi astme. Spominja se, da je kronično dihal skozi usta. Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela.

Patrick McKeown: DOBER DIH

Število strani: 280 – Format: 15 x 20,7 cm – Vezava: trda

Cena knjige: 24,99 €

 • Plačilo se izvede po predračunu. Poštnina je brezplačna.
 • Za naročilo knjige kliknite na spodnji gumb in izpolnite naročilnico.

Izboljšajte telesno pripravljenost, zdravje in počutje s preprosto, a znanstveno dokazano tehniko pravilnega dihanja.

Dih je življenje. Če nam je ob rojstvu prirojena kakšna sposobnost, je to dihanje. Pa dihamo prav? Novorojenčki naravno dihajo skozi nos. Pogosto se zaradi različnih zunanjih vplivov tekom odraščanja dihanje »pokvari« in začnemo dihati skozi usta. To ima številne negativne posledice, kot so zadihanost med telesnim naporom, slab spanec, astma in celo občutki tesnobnosti ali depresije, povezani z negativnimi vplivi dihanja skozi usta na možgane.

Tovrstne nadloge med ljudmi ne izbirajo in otežujejo življenje celo profesionalnim športnikom, ki so sicer v vrhunski kondiciji, a morda nezavedno dihajo skozi usta. Irski strokovnjak Patrick McKeown je s svojo dihalno tehniko umirjenega dihanja skozi nos pomagal že tisočem ljudem in tudi vas bo poučil o tem:

 • kako ponovno dihati pravilno skozi nos in s tem izboljšati splošno zdravje in počutje;
 • kako izboljšati telesno vadbo po načelu »manj je več«;
 • kako izboljšati telesno kondicijo in moč;
 • kako povečati energijo in zbranost;
 • kako s pravilnim dihanjem zmanjšati apetit.

Ko boste prebrali knjigo DOBER DIH in začeli izvajati tehnike, ki so v njej predstavljene, lahko pričakujete številne koristi, v kratkem povzete spodaj.

 • Zjutraj se boste zbujali spočiti.
 • Povečana sposobnost pomnjenja in učenja.
 • Zmanjšanje simptomov astme.
 • Okrepljen imunski sistem.
 • Boljša kondicija in s tem boljši rezultati na vseh področjih.
 • Zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni.
 • Manj skrbi, anksioznosti in depresije.
 • Boljša prebava.
 • Krajša oz. hitrejša obnova po napornem delu/treningu.
 • Izboljšana sposobnost koncentracije.
 • Manj glavobola in migren.
 • Znebili se boste neprijetnega smrčanja.

Knjiga DOBER DIH vključuje teme, kot so:

 • Pomen dihanja za splošno zdravje in dobro počutje;
 • Dihanje in razvoj obraza – zakaj je pomembno, da vaš otrok diha skozi nos;
 • Pomen dihanja in prave preskrbe s kisikom za zdravo srce;
 • Odpravljanje astme s pomočjo pravilnega dihanja;
 • Kako vam pravilno dihanje lahko pomaga pri izgubi odvečne teže brez posebne diete;
 • Kako lahko preprečite poškodbe in utrujenost;
 • Kako izboljšati športne dosežke preko dihanja – velja tudi za profesionalne športnike.

KAJ PRAVIJO O KNJIGI?

“Zaščitni znak sodobnika je eksces. Obdan s preveč stvarmi, uživalec prevelikih količin hrane, konstantno izpostavljen stresu. Rekreativec, ki v prostem času vadi preveč. Knjiga Patricka McKeowna pa nam razkrije še eno presenetljivo dejstvo: tudi dihamo preveč! Ko dobesedno hlastamo za zrakom, si obstruiramo dihalne poti, jemljemo kisik in kvarimo zdravje.

Dober dih je odličen priročnik, ki razumljivo tolmači znanost na področju dihanja in z enostavnimi, a izjemno učinkovitimi napotki vsakogar popelje na pot do učinkovitega dihanja. Manj je več velja tudi za najpomembnejšo funkcijo naših občutljivih teles; dihati manj pomeni dihati bolje. Dihati skozi nos namesto skozi usta pomeni dihati pravilneje in zdravo.

Če smo se s paleom naučili pravilno prehranjevati in s propriocepcijo pravilno gibati, je McKeown tisti, ki doda manjkajoči člen, pravilno in efektivno dihanje. Še več: pravilno dihanje je revolucionarna biološka teorija vsega. Kvalitetno dihanje ne spravlja v optimalni red le fizioloških procesov telesa, pač pa ureja tudi nevrološke komponente in v prvi vrsti zmanjšuje stres. Pravilno dihanje umirja telo in čisti um. Je meditativno samo po sebi.

Trden spanec, optimalno telesno težo, kardiovaskularno zdravje, prebavo in celo obliko obraza reguliramo z dihanjem, zato je edini pravi cilj, da se mu posvetimo in ga uredimo. Preteči maraton z dihanjem skozi nos se sliši znanstvena fantastika, a dobrobiti, ki jih prinaša ta izziv, bi morale biti dovolj, da se ga loti vsak tekaški navdušenec. Zato sem si kot maratonec zastavil nov moto, ki me vodi: Zdrav dih v zdravem telesu! Z dihanjem se življenje začne in konča in prav je, da ga ves čas postavljamo na prvo mesto.”

Marko Roblek, vitez dobrega teka, paleo bloger in organizator blejske nočne 10ke

“Temeljita in jasna predstavitev blagodejnih učinkov zavestnega in pravilnega dihanja (skozi nos) na psiho-fizično zdravje posameznika – ter izvorne vloge jogijskih tehnik dihanja in čuječnostne meditacije pri tem. Odlično povabilo k vadbi in prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje, počutje ter uspešnost v športu in poslu.'”

Robert Križaj, Potrjen učitelj programa čuječnosti MBSR, certificiran učitelj iyengar joge in pranajame. (MBSR = Mindfulness-Based Stress Reduction – čuječno odpravljanje stresa)

“Knjiga Dober dih predstavlja novost na športnem področju in ponuja konkretne in temeljite nasvete. Ob lahkotnem prebiranju se ponujeni predlogi zdijo celo preveč enostavni, kajti v sodobnem času vsi iščemo rešitve v visoko tehnoloških elektronskih aparaturah in sistemih. A že ob prvih praktičnih izvedbah vaj, ki so razumljivo in natančno opisane, se človeku, ki se poglobljeno ukvarja s športnim izpopolnjevanjem, pričara nasmešek na obrazu. Napredek se namreč nemudoma občuti. Tako je prvi notranji vzklik zagotovo “ To je to. To je rešitev!” In res, To je lahko rešitev, če ste se že pripravljeni obrniti k sebi in prevzeti odgovornost za svoj napredek, za svoja dejanja. Ljudje smo bitja navad. Na športnem področju so v ospredju tisti z boljšimi in tisti, ki jih izvajajo dlje. Zakaj ne bi poskusili tudi vi?”

Jure Šterbucl, footGRID Training Systems Kondicijski trener z izkušnjami rokometnih in košarkarskih reprezentanc Slovenije, Italije, Velike Britanije, Izraela in Južne Koreje

“Ljudje radi iščemo bližnjice do boljšega zdravja, pozabljamo pa na osnove. Dihanje je ena izmed osnov. Pri delu z strankami opažam, da velika večina ne diha pravilno kar se odraža v večji utrujenosti, napetosti mišic, manjši fizični sposobnosti in težjim soočanjem s stresom. Z pravilnim dihom boste dobili več kisika, posledično se vam izboljša kvaliteta življenja.”

Blaž Jurečič, coach

O AVTORJU KNJIGE

patrick-mckeown
Patrick McKeown

Patrick Mckeown je svetovno priznani licencirani trener metode dihanja po Butejku, ki jo je razvil ukrajinski zdravnik dr. Butejko. McKeown je vrsto let trpel zaradi astme. Spominja se, kako je kronično dihal skozi usta.

Po študiju ekonomije na Trinity Collegeu v Dublinu je naletel na delo ukrajinskega zdravnika Konstantina Butejka in ugotovil, da mu njegova metoda odmerjenega dihanja skozi nos izjemno olajša simptome astme. Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela. Izboljšali sta se tudi njegovo splošno zdravje in počutje.

To odkritje ga je spodbudilo, da se je posvetil raziskovanju dihanja in njegovega vpliva na zdravje. Tako je razvil tehniko Oxygen Advantage, ki je namenjena vsem, ne glede na starost in telesno pripravljenost.

V zadnjih 15 letih je Patrick McKeown več tisoč ljudem razkril skrivnosti pravilnega dihanja in jih usposobil za varen trening. Ne glede na to, ali se ukvarjate s športom samo občasno ali pa resno trenirate, boste z vajami iz knjige DOBER DIH izboljšali svoje športne rezultate, predvsem pa dobro počutje in zdravje.

KAZALO VSEBINE

Predgovor
Uvod: Z manj naredite več
1. del: SKRIVNOST DIHANJA
– Kisikov paradoks
– V kakšni formi ste v resnici? Preizkus ravni kisika v telesu (BOLT)
– Nos je namenjen dihanju, usta pa hranjenju
– Dihaj pravilno – dihaj lahkotno
– Skrivnosti starodavnih plemen
2. del: SKRIVNOST KONDICIJE
– Na vrh po naravni poti
– Naj gora pride k vam
– Dihanje v coni
3. del: SKRIVNOST ZDRAVJA
– Postopna izguba teže brez posebne diete
– Preprečite poškodbe in utrujenost
– Kisik za zdravo srce
– Odpravljanje astme zaradi telesne vadbe
– Dihanje in razvoj obraza
– Šport za življenje
4. del: VAŠ PROGRAM PO METODI OXYGEN ADVANTAGE
Priloga: omejitve in varnost pri zadrževanju diha
Zahvala
Kazalo
O avtorju

Delite naprej ...
E-knjigarna.si
E-knjigarna.si

Branje nas bogati ...