BIOLOGIJA PREPRIČANJ – Bruce H. Lipton

Ta knjiga bo za vedno spremenila razmišljanje o vašem razmišljanju. Fantastična nova znanstvena odkritja o vplivu biokemičnih učinkov na delovanje vaših možganov vam bodo pokazala kako se vse celice vašega telesa odzivajo na prepričanja. Bruce H. Lipton, priznan celični biolog, natančno opisuje molekularne poti skozi katere se to dogaja.

Uporablja enostaven, slikovit in humoren jezik ter z vsakdanjimi primeri podprt način, da predstavi, kako nova znanost Epigenetike ustvarja revolucijo v našem razumevanju povezanosti uma in materije in kako globok učinek ima na naša življenja ter na vse človeštvo.

Bruce H. Lipton:  BIOLOGIJA PREPRIČANJ

Število strani: 340 – Format: 14,0 x 22,0 cm – Vezava: mehka

Cena knjige: 27,90 €

  • Plačilo se izvede po predračunu. Stroški poštnine znašajo 3,90 €.
  • Ob nakupu knjige dobite tudi DARILO – klasično uspešnico Jamesa Allena KOT ČLOVEK MISLI v obliki e-knjige.
  • Za naročilo knjige izpolnite spodnjo naročilnico.

ZNANSTVENI DOKAZ O NADVLADI UMA NAD MATERIJO

Dr. Bruce Lipton je strokovnjak na področju celične biologije in med vodilnimi znanstveniki, ki preučujejo, kako lahko čustva usmerjajo genetski izraz, kar je razložil v svojih dveh delih Biologija prepričanja in Spontana evolucija. Po njegovem prepričanju prava skrivnost življenja ne tiči v DNK-ju, temveč v mehanizmih delovanja celične opne.

Ko enkrat ugotovimo, da obstajajo ponavljajoči se, urejeni vzorci v naravi in evoluciji, življenja celic, ki so navdihnila to knjigo in spremembe v mojem življenju, postanejo ta še bolj poučna. Že milijarde let so živi celični sistemi izvajali učinkovit mirovni plan, ki jim je omogočal povečati njihovo preživetje in preživetje drugih organizmov v biosferi.

Predstavljajte si populacijo bilijonov posameznikov, ki živijo pod eno streho v stanju neprenehne sreče. Takšna skupnost obstaja – imenuje se zdravo človeško telo. Očitno celične skupnosti delujejo bolje kot pa človeške skupnosti – v našem telesu nobena celica ni izpuščena, ni »brezdomka«. Razen če seveda naše celične skupnosti niso v globoki neskladnosti, kar povzroči, da se nekatere celice umaknejo in ne sodelujejo več v skupnosti. Rak v bistvu predstavlja celice brez doma, brez dela, ki živijo na račun drugih celic v skupnosti.

Če bi ljudje oblikovali življenje po vzoru zdravih skupnosti celic, bi bilo v naših družbah in na našem planetu več miru in vitalnosti. Ustvarjanje take skupnosti miru je izziv, ker vsaka oseba zaznava svet drugače. Tako da v bistvu obstaja šest milijard človeških verzij resničnosti tega planeta in vsaka zaznava svojo lastno resnico. S tem ko populacija narašča, se zaletavajo ena v drugo.

In kot je rekel Mahatma Gandhi
Vaša prepričanja postanejo vaše misli
Vaše misli postanejo vaše besede
Vaše besede postanejo vaša dejanja
Vaša dejanja postanejo vaše navade
Vaše navade postanejo vaše vrednote
Vaše vrednote postanejo vaša usoda

PREDGOVOR

»Kdo bi bil, če bi lahko bil kdorkoli?« Včasih sem nenavadno dolgo razmišljal o tem vprašanju. Obseden sem bil s sanjarjenjem, da bi spremenil svojo identiteto, saj sem hotel biti kdorkoli, samo jaz ne. Imel sem lepo kariero kot celični biolog in profesor na medicinski fakulteti, vendar to ni bilo nadomestilo za dejstvo, da je bilo moje osebno življenje, milo rečeno, v razsulu. Čim bolj sem si prizadeval najti srečo in zadovoljstvo v osebnem življenju, tem bolj nezadovoljen in nesrečen sem postajal. V trenutkih globokega razmišljanja sem sklenil, da se bom prepustil svojemu nesrečnemu življenju. Odločil sem se, da mi usoda ni namenila srečnih kart in da moram to preprosto sprejeti. Que sera, sera. Kar bo, pa bo.

Jeseni leta 1985 se je moj depresivni, fatalistični pogled spremenil v enem samem trenutku preobrazbe. Pustil sem stalno službo profesorja na Medicinski fakulteti Univerze v Wisconsinu in šel poučevat v tujino, na Medicinsko fakulteto na Karibskih otokih. Ker je bila fakulteta tako odmaknjena od prevladujočih akademskih krogov, sem imel priložnost za razmišljanje izven togih parametrov prepričanj, ki prevladujejo v konvencionalnih znanstvenih krogih. Daleč od slonokoščenih stolpov, na smaragdnem otoku v globokem azurnem Karibskem morju, sem doživel znanstveno razsvetljenje, ki je razbilo moja prepričanja o naravi življenja.

Trenutek, ki mi je spremenil življenje, se je zgodil, medtem ko sem pregledoval svojo raziskavo o mehanizmih, s katerimi celice nadzirajo svojo fiziologijo in vedenje. Nenadoma sem ugotovil, da življenje celice nadzoruje njeno fizično in energijsko okolje, in ne njeni geni. Geni so preprosto molekularni načrti, ki se uporabljajo za sestavo celic, tkiv in organov. Okolje služi kot »izvajalec«, ki te genetske načrte prebere in aktivira, in je v končni fazi odgovorno za značilnosti življenja celice. Pomembna je celično »zavedanje« okolja, ki poganja mehanizme življenja, in ne njeni geni.

Kot celični biolog sem vedel, da bodo moji vpogledi imeli močne posledice na moje življenje in na življenje vseh ljudi. Globoko sem se zavedal, da vsak od nas sestoji iz približno petdesetih milijard posameznih celic. Svoje profesionalno življenje sem posvetil izboljšanju razumevanja posamičnih celic, saj sem takrat vedel – tako kot vem tudi zdaj – da čim bolje bomo razumeli posamezne celice, tem bolje bomo razumeli skupnost celic, ki sestavljajo vsako človeško telo. Če posamezne celice nadzoruje njihovo zavedanje okolja, potem to zavedanje okolja nadzoruje tudi človeška bitja, ki sestojijo iz več milijard celic. Lastnosti naših življenj – tako kot lastnosti posamične celice – ne določajo naši geni, ampak naši odzivi na dražljaje iz okolja.

Po eni strani me je moje novo razumevanje narave življenja osupnilo. Skoraj dvajset let sem osrednje načelo biologije – prepričanje, da življenje nadzorujejo geni – programiral v glave študentov medicine. Po drugi strani pa moje novo razumevanje niti ni bilo tako presenečenje. Vedno me je glodal črv dvoma glede genskega determinizma. Nekateri dvomi so izhajali iz mojega osemnajstletnega raziskovanja kloniranja matičnih celic, financiranega s strani države.

Čeprav je bilo potrebno bivanje izven tradicionalnih akademskih krogov, da sem to v celoti ugotovil, je moja raziskava ponudila neizpodbiten dokaz, da so bila najbolj cenjena načela biologije glede genskega determinizma v osnovi zgrešena.

Moje novo razumevanje narave življenja ni le potrdilo mojih raziskav matičnih celic, temveč sem ugotovil, da je poleg tega nasprotovalo še enemu prepričanju konvencionalne znanosti, ki sem ga predstavljal svojim študentom – prepričanju, da je alopatska medicina edina, ki si zasluži obravnavanje na medicinski fakulteti. S tem ko je energijska resničnost dobila svoje priznanje, je to poskrbelo za veličastno zbliževanje znanosti in alopatske medicine, komplementarne medicine ter duhovnih modrosti starodavnih in sodobnih verovanj.

Na osebni ravni sem v trenutku uvida vedel, da sem obtičal samo zato, ker sem verjel, da mi je usojeno neverjetno neuspešno osebno življenje. Brez dvoma se človeška bitja lažnih prepričanj zelo rada oklepamo z veliko vnemo in vztrajnostjo. Pretirano racionalni znanstveniki nismo nobena izjema. Naš odlično razvit živčni sistem, na čelu z velikimi možgani, je dokaz, da je naše zavedanje precej bolj zapleteno kot zavedanje posamezne celice. Kadar se vključi naš edinstveni človeški um, se lahko odločimo, da bomo okolje dojemali na različne načine, kar je v nasprotju s posamično celico, katere zavedanje je bolj refleksivno.

Navdušen sem bil nad novo ugotovitvijo, da lahko spremenim naravo svojega življenja, tako da spremenim svoja prepričanja. V trenutku me je preplavil val energije, saj sem ugotovil, da obstaja pot, osnovana na znanosti, ki me bo od položaja večne žrtve popeljala do novega položaja soustvarjalca svoje usode. Že več kot dvajset let je minilo od tiste čarobne noči na Karibih. V preteklih letih so biološke raziskave še nadalje podkrepile spoznanje, ki me je prešinilo tistega zgodnjega jutra. Dve na novo razviti področji znanosti, ki predstavljata najpomembnejši polji biomedicinskih raziskav, danes utrjujeta zaključke, ki jih ponuja Biologija prepričanj.

Prva je znanost signalne transdukcije, ki se osredotoča na biokemične poti, s katerimi se celice odzivajo na dražljaje iz okolja. Okoljski signali sprožijo celične procese, ki lahko spremenijo izražanje gena in na ta način nadzorujejo usodo celice, vplivajo na njeno gibanje, nadzorujejo njeno preživetje in jo lahko celo obsodijo na smrt. Znanost signalne transdukcije priznava, da sta usoda in vedenje organizma neposredno povezana z njegovim zaznavanjem okolja. Preprosto rečeno, naše življenje temelji na tem, kako ga zaznavamo.

Druga znanost je epigenetika, kar dobesedno pomeni »nadzor nad geni«. Ta je konvencionalno razumevanje genetskega nadzora obrnila popolnoma na glavo. Epigenetika je znanost o tem, kako okoljski signali izbirajo, spreminjajo in usklajujejo delovanje genov. To novo zavedanje razkriva, da se naši geni nenehno preoblikujejo, ko se odzivajo na življenjske situacije. Kar znova poudarja dejstvo, da naša zaznava življenja oblikuje našo biologijo.

Več mesecev za tem, ko je luč ugledala prva izdaja te knjige, je članek v eni najprestižnejših revij, Nature, razkril nova vznemirljiva odkritja epigenetike o tem, kako okolje nadzira delovanje genov v matičnih celicah, kar je naključno tudi tema in zaključek drugega poglavja. Priznati moram, da sem se zabaval ob dejstvu, da je naslov mojega poglavja Pomembno je okolje, tepec, medtem ko je bil naslov novejšega članka v reviji Nature Pomembna je ekologija, tepec (Nature, 2005, 435: 268). V bistvu smo bili vsi na isti strani!

Nekateri znanstveniki, ki so pisali recenzijo te knjige, so me spraševali: »Kaj je torej novega v tej izdaji?« Vodilni znanstveniki so seznanjeni s tukaj predlaganimi koncepti, in to je dobro. Težava je povezana z dejstvom, da 99 odstotkov preostale populacije deluje iz zastarelih prepričanj, in sicer da so žrtve svojih genov. Medtem ko so znanstveniki in raziskovalci verjetno seznanjeni s tem novim in resnično radikalnim premikom v zavedanju, pa morajo ta spoznanja šele pricurljati do splošne javnosti.

Mediji še poslabšujejo položaj z neskončnim navalom zgodb, v katerih naj bi odkrili gen, ki nadzira tega raka ali ono bolezen. Posledično je namen te knjige razložiti pomembnost te nove pionirske znanosti tako, da bo dostopna laičnemu občinstvu. Iskreno upam, da boste prepoznali, da so mnoga prepričanja, ki poganjajo vaše življenje, napačna in samoomejujoča, in da boste dobili navdih, da jih spremenite. Če na znanstveni ravni razumemo, kako se celice odzivajo na misli in zaznavanje, nam to razsvetli pot do osebne moči.

Ta spoznanja, ki jih pridobimo preko te nove biologije, osvobodijo moč zavesti, snovi in čudežev. Biologija prepričanj ni priročnik za samopomoč; to je knjiga, ki nas opolnomoči. Informacije v njej ponujajo znanje o sebi, iz tega znanja pa izvira moč nadzora nad lastnim življenjem. Te informacije imajo veliko moč. To vem. Življenje, ki sem si ga ustvaril s pomočjo tega zavedanja, je tako bogatejše in izpolnjujoče, da se nič več ne sprašujem: »Kdo bi bil, če bi lahko bil kdorkoli?« Zdaj mi o odgovoru ni treba razmišljati. Želim biti jaz!

O AVTORJU KNJIGE

bruce-lipton
dr. Bruce Lipton

Dr. Bruce Lipton je mednarodno priznana avtoriteta na področju grajenja mostov med znanostjo in duhovnostjo.

Dr. Lipton je svojo znanstveno kariero začel kot celični biolog. Njegove raziskave, ki jih je opravljal na Medicinski fakulteti Univerze Stanford, so razkrile, da okolje, ki deluje skozi celično membrano, nadzoruje vedenje in fiziologijo celice ter prižiga in ugaša gene. Njegova odkritja, ki so bila v nasprotju z uveljavljenim znanstvenim mnenjem, da življenje nadzirajo geni, so bila temelj za eno od današnjih najpomembnejših študijskih področij, znanost o epigenetiki.

Dr. Lipton je svoja na medicinski fakulteti nagrajena predavanja prenesel tudi v javnost in je trenutno iskan osrednji govornik in vodja delavnic. Tako medicinskim strokovnjakom kot laičnemu občinstvu predava o najsodobnejših spoznanjih znanosti in o tem, kako se ta povezujejo z medicino duha in telesa ter duhovnimi načeli.

KAJ PRAVIJO O KNJIGI?

»Močna! Elegantna! Preprosta!V slogu, ki je dostopen in pomensko poln, dr. Bruce Lipton ne ponuja nič manj kot dolgo manjkajočo povezavo med življenjem in zavestjo. Na ta način odgovarja na najstarejša vprašanja in rešuje najgloblje skrivnosti naše preteklosti. Ne dvomim, da bo Biologija prepričanj postala temelj znanosti novega tisočletja.« – Gregg Braden, avtor uspešnic Med znanostjo in duhovnostjo in Božanska matrika

»Končno prepričljiva in razumljiva razlaga, kako vaša čustva uravnavajo vaš genetski izraz! To knjigo je treba prebrati, da dokončno spoznate, da niste žrtev svojih genov, temveč imate namesto tega neomejeno sposobnost živeti življenje, ki ga preplavljajo mir, sreča in ljubezen.« – Joseph Mercola, dr. osteopatije ustanovitelj internetne strani www.mercola.com najbolj obiskane spletne strani o naravnem zdravju

»Zgodovina bo Biologijo prepričanj opredelila kot eno najpomembnejših knjig našega časa. Bruce Lipton namreč v njej predstavi pogrešano povezavo med razumevanjem biomedicine iz preteklosti in bistvenimi elementi energijskega zdravljenja prihodnosti. Njegova kompleksna spoznanja so podana na razumljiv način in s slogom, ki enakovredno pritegne tako znanstvenike kot laike. Za vse, ki jih zanimajo zdravje, dobro počutje in prihodnost človeške vrste, je Biologija prepričanj obvezno branje. Posledice opisanih perspektiv imajo potencial za spremembo sveta, kot ga poznamo. Liptonovo razumevanje in njegovo jedrnato izražanje sta genialna.« – Gerard W. Clum, DC, predsednik, Univerza Chiropractic West

»Biologija prepričanj je mejnik za razvoj človeštva. Dr. Bruce Lipton je skozi svoje neverjetne raziskave in v tej navdihujoči knjigi zagotovil novo, bolj prebujeno znanost o osebni rasti in preobrazbi. Namesto da bi bili omejeni z genetskimi ali biološkimi omejitvami, kot je bilo človeštvo doslej naučeno, imamo sedaj pred seboj način uresničenja svojega pravega duhovnega potenciala s pomočjo spremenjenih prepričanj, ki jih vodi ‘nežna in ljubeča roka Boga’. Obvezno branje za vse, ki se posvečate raziskovanju povezave med umom in telesom in iščete resnično bistvo zdravljenja.« – Dr. John F. Demartini, avtor uspešnic Preštejte svoje darove in The Breakthrough Experience

»Čudovito napisana Biologija prepričanj je izjemno potreben protistrup za materializem današnje družbe. Ideja, da DNK kodira celoten razvoj življenja, je uspešno predstavljena v okviru genskega inženiringa, hkrati pa postaja očitna pomanjkljivost tega pristopa. Biologija prepričanj je pregled četrt stoletja pionirskih rezultatov na področju epigenetike, ki jo je Znanstveni zbornik Wall Street sredi leta 2004 označil kot pomembno novo področje. Zaradi osebnega sloga je knjiga izjemno berljiva in prijetna.« – Dr. Karl H. Pribram, profesor, Univerza Stanford

VSEBINA KNJIGE

Mnenja o knjigi
Posvetilo
Prolog
Uvod
1. Poglavje: Lekcije iz petrijevke: Hvalnica pametnim celicam in pametnim študentom
2. Poglavje: Pomembno je okolje, tepec
3. Poglavje: Čarobna membrana
4. Poglavje: Nova fizika: Trdno stopite na prazen nič
5. Poglavje: Biologija in prepričanje
6. poglavje: Rast in zaščita
7. poglavje: Zavestno starševstvo: Starši kot genski inženirji
Epilog: Duhovnost in znanost
Dodatek
Zahvale
Opombe
O avtorju

P.S. Lahko naročite tudi knjigo SPONTANA EVOLUCIJA od istega avtorja.

Delite naprej ...
E-knjigarna.si
E-knjigarna.si

Branje nas bogati ...